Kotermeerstal Zuid

de mooiste woonwijk van Dedemsvaart

Video afspelen

UITDAGING!

Maak zelf een toepassing met SCRATCH.

Wil je zelf ook zo’n leuke animatie maken? Ga de uitdaging aan om met je ontwerp op onze “Wall of Fame” te komen. Lees verder en doe mee! Het is geschikt voor alle leeftijden van 8 t&m 100. Wij selecteren de leukste, meest creatieve en mooiste zelfgemaakte programma’s en publiceren die op deze website. Stuur ons de link van je project zoals deze bijvoorbeeld: Poes is de weg kwijt on Scratch (mit.edu) d.m.v een BERICHT. Vergeet niet je echte naam en leeftijd op te geven, want we houden bij de beoordeling en voor de  “Wall of Fame” rekening met de volgende leeftijdscategorieën:

8 – 12 Jaar; 12 – 20 jaar, 20 – 60 jaar; ouder dan 60

Wat is SCRATCH?

Scratch is een grafische programmeertaal die werkt met “bouwblokjes”. Het is speciaal gemaakt voor kinderen vanaf 8 jaar, maar eigenlijk is het geschikt voor alle leeftijden. Voor de allerjongsten is er zelfs een speciale junior versie.  Met Scratch kun je je eigen interactieve verhalen, animaties, spelletjes, muziek en kunstwerken programmeren. Een voorbeeld zie je hierboven.

Wat je gemaakt hebt, kun je ook online delen als een Scratch-project. Scratch is in veel talen beschikbaar, ook in het Nederlands! Je hoeft dus geen Engels geleerd te hebben om er mee te kunnen werken.

Om je eigen computerprogramma’s te maken, moet je gekleurde blokjes op elkaar stapelen. Op die blokjes staan opdrachten voor de computer. De blokjes vertellen de computer wat allerlei figuurtjes in je programma moeten gaan doen. Die figuurtjes kun je zelf tekenen, maar je kunt ook de plaatjes uit de plaatjesbibliotheek van Scratch gebruiken of bijvoorbeeld een foto importeren. Projecten maak je extra leuk door er ook geluidjes en/of muziek aan toe te voegen.

Als je een beetje een idee wilt hebben kijk dan hier:

Laat je niet afschrikken het is makkelijker dan het lijkt.

Wat heb je nodig?

Het enige wat je nodig hebt is een PC, of een Laptop, maar ook op een tablet kun je je eigen programma bouwen. Je leert creatief te denken, systematisch te redeneren en ook samen aan een project werken behoort tot de mogelijkheden. De benodigde software is geheel gratis.

Hoe doe je dat?

Op je computer (PC, Laptop, Tablet) ga je naar : Scratch – Imagine, Program, Share (mit.edu)

Als je alleen maar even wilt kijken, dan kan dat; Klik dan op Aan de slag:

Of klik hier op : Scratch – Imagine, Program, Share (mit.edu)

Je kunt dan zelf eens kijken hoe het werkt en wat uit proberen. Een goed begin is om de lessen die op het scherm aangeboden worden te volgen. Let wel dat je je werk dan alleen op je eigen computer kunt opslaan.

Een simpel programmaatje waarmee je 5 keer achter elkaar een miauw geluid laat horen ziet er als volgt uit:

 

Wil je echt aan de slag dan is het beter om een eigen SCRATCH account aan te maken. Dit doe je als volgt:

Klik op doe mee:

Maak een account aan:

En klik op volgende, vul Netherlands in

En klik op volgende.

Vul je geboorte maand en jaar in en klik op volgende

Vul je geslacht in:

 

Vul je echte e-mailadres in en klik op Maak je account.

Meteen daarna krijg je een e-mailtje, klik op de link die in het e-mailtje staat of kopieer de link in je browser. Daarna krijg je nog een mailtje dat je account is aangemaakt.

Onthoud je gebruikersnaam en je wachtwoord!

Nu kun je aan de slag.

Ga weer naar Scratch – Imagine, Program, Share (mit.edu) en log in (rechtsboven)

Nu kun je aan de slag met al je creativiteit.

Volg eerst de lessen om een beetje te snappen hoe het werkt.

Op de home page van Scratch : Scratch – Imagine, Program, Share (mit.edu) vindt je ook tal van goede voorbeelden die je zelf mag gebruiken en bewerken.

Stuur je Project op

Als je Project helemaal klaar is, dan kun je een Scratch linkje aanmaken en naar ons mailen via een BERICHT. Vermeld in je BERICHT als onderwerp: SCRATCH UITDAGING en ook je leeftijd en naam.

In het onderstaande plaatje kun je zien hoe je zo’n LINKJE maakt via de knop Kopieer link.

In het bericht druk je op de toetsen Ctrl-V of plakken met de rechtermuisknop en je linkje komt in het bericht. Zo’n linkje, ziet er dan als volgt uit: “Poes is de weg kwijt.sb3″  maar dan met de titel van je eigen project.

Veel plezier en succes met deze UITDAGING / CHALLENGE