Kotermeerstal Zuid

de mooiste woonwijk van Dedemsvaart

  • Home
  • >
  • Nieuws
  • >
  • Voedselpark Kotermeerstal aangeplant!

Voedselpark Kotermeerstal aangeplant!

Dankzij de inzet van vele vrijwilligers is het Zaterdag 11 Maart gelukt om in een paar uur tijd alle beschikbare noten- en fruitbomen en bessenstruiken te planten. De zon deed ook zijn uiterste best om de kou en sneeuw van de voorgaande nacht te laten verdwijnen.
Na een korte inleiding, met koffie en koek, gingen alle deelnemers aan de slag in teams van 3 of meer. Ieder team had een eigen kleur en een bijbehorende hoeveelheid bomen of struiken om te planten. De gaten voor de bomen waren 2 dagen tevoren al gegraven door de Gemeente Hardenberg, waardoor veel zwaar werk werd vermeden.

De Gemeente heeft ook een belangrijk deel (50%) van de kosten gedragen met een subsidie. Met een aanvullende subsidie van het Oranjefonds, de steun van Ebbers Groenprojecten en Proefkamer het Reestdal en dankzij de bijdragen van een aantal donateurs en een bedrag uit onze kas, is het gelukt om het project kostendekkend te krijgen.
Rollepaalrecycling had een waterwagen ter beschikking gesteld om de eerste dorst van de aanplant te lessen. De planten en benodigde aanplantmaterialen zijn geleverd door Ebbers Groenprojecten.
De deelnemers hadden vooraf een uitvoerig “Plan Van Aanplant” toegestuurd gekregen, waardoor na de aftrap snel met de klus begonnen kon worden.  De eerste boom (een beukennotenboom) werd geplant door leden van de werkgroep Biodiversiteit als initiatiefnemers van dit project.

De plekken, waar een boom of struik moest komen, waren gemarkeerd met een gekleurd vlaggetje en een nummer. Deze vlaggetjes zullen vervangen worden door een paaltje met daarop de naam van de plant en een QR-code, zodat je uitgebreide informatie over de betreffende plant kunt lezen op je mobile telefoon. De aanplant op het “Kruideneiland” blijft voorlopig beperkt tot 2 laurierstruikjes. Meer kruidensoorten zullen op een latere datum geplant worden, wanneer er geen kans meer is op vorst. Enkele bomen waren nog niet beschikbaar voor aanplant, waaronder 3 tamme kastanjes, deze zullen op een later moment alsnog geplaatst worden.

Alle deelnemers aan onze NL Doet actie hebben een aanbod gekregen voor deelname aan een “Wildpluk” rondleiding over het “Foodpad” in het “Voedselpark Kotermeerstal”. Deze wildpluk rondleiding (Foodwalk) zal worden gegeven door Daniël Poolman van PROEFKAMER HET REESTDAL. Tijdens deze rondleiding is het mogelijk kennis op te doen over de eetbare planten, die nu al in het park te vinden zijn. Daar gaan er in de toekomst nog veel meer bij komen, dankzij de vele noten- en fruitbomen en bessenstruiken, die zaterdag aangeplant zijn.
Een zeer geslaagde actie, die zonder de inzet en het enthousiasme van de vele vrijwilligers, niet mogelijk was geweest!

Deel dit bericht